treff i Sider & artikler

Ull uten mulesing

Bruker du ullklær? Da er det viktig å vite hvor ullen kommer fra. Mye merinoull stammer fra sauer som har vært utsatt for mulesing – en smertefull praksis der kjøtt skjæres bort fra bakparten på sauen. Heldigvis finnes det merker som garanterer ull uten mulesing!

Sauer fra The New Zealand Merino Company (ZQ) beiter fritt i naturlige omgivelser. ZQ-sertifiseringen stiller strenge krav til dyrevelferd og garanterer at ullen er mulesingfri. Foto: ZQ

Mulesing er en form for amputasjon som utføres på merinosauer i Australia. I hudfoldene rundt bakparten kan fluelarver legge egg, noe som kan føre til alvorlige infeksjoner. For å unngå dette kutter bøndene bort hud på hver side av bakparten – en smertefull og unødvendig prosedyre som ofte gjøres uten smertelindring.

Heldigvis finnes det mer humane løsninger, som målrettet avl og bedre stell av dyrene. Likevel er mulesing fortsatt utbredt i Australia, og mange ullprodukter inneholder ull fra sauer som har vært utsatt for denne behandlingen.

Hvordan kan du unngå ull fra mulesing?

Merinoull brukes ofte i ullblandinger, selv om plagget ikke er merket som "merino". Hvis butikken eller klesmerket ikke har et klart standpunkt mot mulesing, kan du ikke være sikker på at ullen er dyrevennlig.

Slik velger du dyrevennlig ull:

  • Se etter sertifiseringene Responsible Wool Standard (RWS), ZQ Merino eller NATIVA – disse garanterer at ullen er mulesingfri.
  • Sjekk vår ullguide for å finne merker som har forpliktet seg til mer dyrevennlig produksjon.
  • Bruk Dyrevennlig-appen for å få en enkel oversikt over hvilke merker som tilbyr ull uten mulesing.

Sertifiseringer som sikrer bedre dyrevelferd

Det finnes flere internasjonale sertifiseringer som garanterer at ullen kommer fra dyr med bedre velferd:

Responsible Wool Standard (RWS): En global sertifiseringsordning som forbyr mulesing og stiller krav til dyrevelferd og bærekraftig drift. Ull sporbar fra gård til ferdig plagg.

ZQ: En sertifisering utviklet i New Zealand som stiller strenge krav til dyrevelferd. Her selges ullen direkte fra bonde til merkevare, noe som sikrer full sporbarhet.

NATIVA: En sertifiseringsordning som garanterer mulesingfri ull og sporer ullen gjennom hele leverandørkjeden.

Flere store klesmerker som Helly Hansen, Patagonia og H&M har forpliktet seg til en eller flere av disse standardene.

Hva kan du gjøre som forbruker?

Velg ullprodukter med sertifisering – dette er den beste måten å sikre at sauene har hatt det bra.

Bruk Dyrevennlig-appen – sjekk enkelt hvilke merker som tilbyr dyrevennlig ull.

Spør i butikken – utfordre klesmerkene til å ta tydelig standpunkt mot mulesing.

Ved å velge ull uten mulesing, bidrar du til å sette en ny standard for dyrevelferd i tekstilindustrien!

Last ned Dyrevennlig-appen i dag og ta bedre valg for dyrene! Foto: Ihne Pedersen

Merinoull er populært, og kan bli brukt i ullblandinger selv om plagget ikke er merket som "merinoull". Dersom butikken eller merket ikke har et klart standpunkt, kan de potensielt bruke ull fra sauer som har blitt utsatt for mulesing.

Nye internasjonale sertifiseringer

Responsible Wool Standard (RWS) er en sertifiseringsordning for tekstilprodusenter utviklet av den globale ideelle organisasjonen Textile Exchange. Denne ordningen garanterer at ullen er fri for mulesing. I tillegg stiller RWS flere krav til dyrevelferd. Ullen spores i leverandørkjeden, slik at den ikke blandes sammen med annen ull.

Kjente merker som Helly Hansen, Patagonia og H&M finnes allerede på listen over selskaper som har forpliktet seg helt eller delvis til RWS.

Selskapet New Zealand Merino har utviklet og eier ZQ, en annen ullsertifiseringsordning. ZQ garanterer at ullen ikke stammer fra sauer som har blitt utsatt for mulesing. Også ZQ stiller flere krav til dyrevelferd. Her selges ullen direkte fra bonde til merkevare.

Vårt arbeid for mulesingfri ull

I løpet av de siste årene har det kommet flere merkeordninger for ull, hvor alle stiller krav til hvordan ullen produseres. Vi har gjennomgått alle de vanligste merkeordningene på verdensmarkedet og vurdert både kravene til dyrevelferd og trygghet for deg som forbruker.

Klesmerkene som er kategorisert som dyrevennlige i ullguiden vår, skiller seg ut ved både å stille krav til dyrevelferd og dokumentasjon.

Anbefalte sertifiseringer

RWS, ZQ eller NATIVA – disse både forbyr mulesing og stiller flere krav til dyrevelferd.

De har tredjepartssertifisering og sporing i leverandørkjeden, som gir den beste sikkerheten for at kravene faktisk blir oppfylt.

Foto: Adobe

Så langt har bare rundt femten merkevarer fått grønt lys i ullguiden. Forhåpentligvis vil de nye kravene bidra til at flere selskaper tar grep slik at de også kan komme på grønn liste!

Hjelper deg å handle mer dyrevennlig

Har du lastet ned gratis-appen vår "Dyrevennlig"? Den hjelper deg å finne frem til mer dyrevennlige klesmerker! Her får du også oversikt over mer dyrevennlig mat, hygieneprodukter og kosmetikk uten dyretesting.