Dyrevernalliansen arbeider for et pelsfritt motebilde. Etter vår påvirkning har over 300 kjente merkevarer og kjedebutikker vedtatt en pelsfri policy. Med Dyrevernalliansens ullguide kan du også sjekke om ullen kommer fra sauer som har hatt bedre dyrevelferd. Under finner du grunnlaget for vår klesliste.
Pelsfri mote

I 2003 startet Dyrevernalliansen for alvor arbeidet med å påvirke norsk næringsliv mot pels. Siden da har over 300 merkevarer og butikker vedtatt en pelsfri policy.
Dyrevernalliansen er stadig i dialog med merkevarer og butikker om pels. Vi samarbeider også internasjonalt med andre dyrevernorganisasjoner, slik at vi kan påvirke merkevarer og butikker i flere land.
For å få grønt lys må butikkjedene og merkevarene ha en offisiell policy på at de ikke selger pels, eller dokumentere dette skriftlig overfor Dyrevernalliansen. Listen oppdateres jevnlig, og er Norges beste oversikt over pelsfri mote.
Får vi tips om at butikker som har undertegnet på å ikke selge ekte pels gjør det likevel, sjekker vi tipset. Dersom det ikke lett lar seg konstatere om produktet er ekte pels, kontrollerer vi dette med kjemiske analyser og eventuelt en gentest. Har du oppdaget ekte pels i en av butikkene som skal være pelsfrie? Kontakt oss: post@dyrevern.no
Listene er også tilgjengelige i gratis-appen vår "Dyrevennlig". Med appen har du alltid oversikt over hvilke merkevarer og butikker som har en pelsfri policy. I tillegg får du oversikt over mat produsert med bedre dyrevelferd, vegetar- og veganske produkter fordelt på butikk, og hygiene- og kosmetikkprodukter produsert uten dyretesting.
Ullguide

Ullklær og garn i norske butikker inneholder som regel ull fra sau av utenlandsk opprinnelse. Norsk saueull brukes nesten ikke i klesproduksjon. Når du kjøper ull risikerer du derfor å kjøpe merinoull fra sauer utsatt for mulesing. Det helt er umulig å vite hvordan sauene har hatt det. Flere avsløringer internasjonalt har synliggjort grov dyremishandling i ullindustrien.
I løpet av de siste årene har det kommet flere merkeordninger for ull. Kravene varierer, men felles er at de stiller krav til hvordan ullen er produsert. Dyrevernalliansen har gjennomgått mange av de vanligste merkeordningene på verdensmarkedet – rundt 15 stykker – og vurdert både kravene til dyrevelferd og trygghet for deg som forbruker.
Innesperret hele vinteren
Hjelp sauene ut av fjøset!
Bidra til en bedre fremtid!
For at en merkevare skal få grønt lys i ullguiden vår, krever vi nå at den benytter en merkeordning til 100% av ullen sin. Merkeordningen må for ny ull innebære forbud mot mulesing. Den må også innebære minst ett konkret krav til dyrevelferden i tillegg til dette.
I tillegg til dyrevelferd stiller vi krav om sporing i leverandørkjeden. Grunnen er at ull selges på store auksjoner, og leverandørkjeden også kan være lang mellom bondegård og ferdig klesplagg. Det er vanskelig å følge ullen, og lett både å lure og å bli lurt. Merkeordningen som benyttes må derfor innebære enten sporing i leverandørkjeden, eller krav om direktesalg mellom bondegård og merkevare.