Skal du ta med dyret på ferie? Dyrevernalliansen guider deg til en vellykket ferie med firbeinte!

Planlegging er nøkkelen når du skal ta med dyret på ferie
Planlegger du å ta med kjæledyret ditt på ferie utenlands, er det viktig å sette seg inn i innførselsvilkårene i de landene du skal reise til. I tillegg må du kjenne reglene for å ta med dyrene tilbake til Norge. Å reise med dyr må planlegges godt på forhånd! Sjekk at du faktisk får lov til å ha med hunden på hotell, tog og andre oppholdssteder. Kjører du bil er det viktig med hyppige luftepauser.
Ved tilbakereise med hund til Norge fra et EU-land, kreves det ID-merke (chip) og gyldig rabiesvaksinasjon, samt behandling mot revens dvergbendelorm.
For deg som skal reise innenlands i Norge, bør ferien også planlegges godt. Finn det perfekte hundevennlige hotellet for både to- og firbente eller sjekk hvilke av Turistforeningens hytter som tillater hund.
Pass påkrevet ved Sverigetur
Det er nå påbudt med ID-merke (chip), pass og dokumentert behandling mot revens dvergbendelorm for alle hunder som skal reise inn til Norge etter å ha vært i Sverige. Bendelormbehandlingen skal gis av veterinær, senest 24 timer før hunden passerer grensen til Norge. Veterinæren skal dokumentere behandlingen i hundens pass. Les mer om dette hos Mattilsynet!
Et slikt pass er påbudt for alle reiser i EU og fås hos veterinæren.
Bør hunden min vaksineres?
Skap en bedre fremtid
Vil du gi dyrene et bedre liv?
Din hjelp har alt å si!
Reglene er ulike fra land til land, og kan variere ut fra reisens varighet. Kontakt en veterinær i god tid på forhånd. Skal du for eksempel til Danmark, gjelder følgende regler når du skal ta med dyret på ferie:
- Alle dyr skal ha veterinærsertifikat eller EU-pass.
- Alle dyr skal være vaksinert mot rabies
- Alle dyr skal være chippet.
- Alle hunder (ikke katt og ilder) skal være behandlet mot revens dvergbendelorm.
Ved tilbakereise til Norge fremvises dyr og dokumentasjon for Tollvesenet ved grensen. Mattilsynet anbefaler at du behandler hunden mot revens dvergbendelorm, også etter reise.
Er du usikker på hva som gjelder til din feriedestinasjon? Mattilsynet har laget en veileder til deg som skal ta med dyret på ferie.
Ikke ta med hunden i lasterom på fly
Dyrevernalliansen tilråder at man unngår flyreiser for hund dersom de ikke kan bli med i kabinen. Kun småhunder på maks 6-8 kg inkludert bur kan bli med inn. Dette varierer mellom flyselskapene. Det kan være en stor belastning for hunden å fly i lasterommet. Spesielt hunderaser med kort snute er utsatt for heteslag og i verste fall dødsfall i forbindelse med flyturer.[1] Tog, bil og buss er mye bedre dersom man sørger hyppige lufteturer og nok vann.
Sørg for forsvarlig pass av dyret i ferien!
Dersom du skal reise bort og ikke kan ta vennen din med deg må du sørge for dyrepass god tid i forveien. Det er forbudt å hensette dyr i hjelpeløs tilstand. Dyret skal heller ikke etterlates i hjemmet, med mindre pålitelige personer sørger for regelmessig tilsyn og stell.
Dersom noen andre må passe dyret når du er bortreist anbefaler Dyrevernalliansen at dette gjøres av noen du stoler på. Venner, familie eller bekjente som kjenner dyret er det aller beste. Sørg for å forklare deres rutiner samt legge igjen nummer til både fast veterinær samt veterinærvakt.
I følge dyrevelferdsloven kan barn under 16 år ikke ha selvstendig ansvar for dyr. Dersom barn blir bedt om å passe dyr i ferien må derfor foreldrene ta et overordnet ansvar for å sikre at dyrene får den oppfølging de har behov for.
Her får du flere tips til hvordan sørge for en god sommer for dyrene!
Kilder:
[1] U.S. Department of Transportation, «“Short-Faced” Dogs More Prone to Death in Flight, According to DOT Data», Pressemelding, 16. juli 2010.