Politikerne sviktet dyrene i første runde av dyrevelferdsmeldingen, men vi gir oss ikke. Endelig avstemning i Stortinget er 8. april.

– Dyrevelferdsmeldingen viser at politikerne er i utakt med befolkningen. De fastslår at forholdene er for dårlige, men gjør ingenting. Det er feigt, sier kommunikasjonsleder Live Kleveland i Dyrevernalliansen.
Politisk seniorrådgiver Christian Danielsen påpeker at noen partier har fremmet gode forslag for dyrene.
– SV, Rødt, Venstre og MDG går inn for å øke arealkravet for griser med 50 prosent ved nybygg eller større endringer i eksisterende bygningsmasse. De samme partiene har fremmet mange andre gode forslag. Problemet er at Arbeiderpartiet, Høyre, Frp og Sp sier nei å hjelpe dyrene. Da blir det ikke flertall for noen av forslagene.
– I løpet av det siste tiåret har de største forbedringene for dyrevelferden skjedd som følge av krav fra næringslivet. Du som er forbruker har sagt nei til egg fra burhøner og kjøtt fra hurtigvoksende kyllinger. Disse signalene har dagligvarebutikker, hoteller og andre store innkjøpere tatt på alvor. Vi ser at politikerne støtter opp om næringslivets tiltak, men selv inntar plassen i baksetet, sier Kleveland.
Slik sviktet politikerne dyrene:
Griser må fortsatt leve i trange binger
En gris på størrelse med en kraftig voksen mann har krav på under en kvadratmeter plass i bingen. Forskning viser at griser trenger minst 50 prosent mer plass.
Et stortingsflertall bestående av Høyre, Frp, SV, Rødt, Venstre og MDG påpeker at regjeringen fortsatt ikke har kommet med konkrete forslag til hvordan griser skal få bedre velferd. Allerede i 2022 ba disse partiene regjeringen om å "se på insentiver som vil øke dyrevelferden i svinenæringen, særlig med hensyn til areal, underlag og miljøberikelse, og stille strengere krav til dyrevelferd ved oppgraderinger av driftsbygninger eller nybygg."
Arbeiderpartiet på sin side sier at "det haster med å få på plass en utredning som sier noe om økt krav til areal, mykt underlag og miljøberikelse."
Likevel er det ikke flertall i komiteen for noen forslag som vil sikre grisene bedre plass. Mindretallet, bestående av SV, Rødt, Venstre og MDG, går inn for å øke arealkravet for griser med 50 prosent ved nybygg eller større endringer i eksisterende bygningsmasse, men dette forslaget støttes ikke av Ap, Høyre, Frp eller Sp.
Et flertall bestående av Arbeiderpartiet, Høyre, SV, Rødt, Venstre og MDG går inn for å avvikle svinebøndenes mulighet til å holde grisepurker fastspent i fødebingen, senest innen utgangen av 2027.
Ingen tiltak mot dødelighet hos oppdrettsfisk
Hvert år dør en av fem fisk i oppdrett. Dødeligheten påvirkes blant annet av hvor brutal eller skånsom behandling fisken får. Undersøkelser viser at det vil være samfunnsøkonomisk lønnsomt for regjeringen å stille krav som gjør at bare oppdrettere med lav dødelighet får utvide driften.
Alle partiene fastslår at dødeligheten i fiskeoppdrettet er for høy, og må ned. Der stopper også enigheten.
SV, Rødt og MDG foreslo krav om at dødelighet over 5 prosent i fiskeoppdrett skal utløse et krav om redusert produksjon, men fikk ikke støtte fra de andre partiene.
Mange forsøksdyr må lide
Norge bruker enormt mange forsøksdyr. Kostbare dyreforsøk tapper Norge for penger, og dyr lider.
SV, Rødt, Venstre og MDG vil styrke finansieringen av forskning på dyrefrie metoder som kan erstatte de mest belastende dyreforsøkene. Sammen med Frp vil de at regjeringen legge fram forslag til opprettelsen av et nasjonalt senter for alternativer til dyreforsøk. Disse forslagene var ikke flertallet med på.
Ingen fremtid for hurtigvoksende kyllinger
Selv om Rema 1000 allerede i 2018 gikk vekk fra hurtigvoksende kyllinger, fortsetter de andre dagligvarebutikkene å selge det. Kyllingene til Rema får også mer plass. Nortura, som er den største produsenten av hurtigvoksende kylling, har sagt at de skal bytte kyllingrase. Å gi mer plass til kyllingene har de derimot ingen planer om.
SV, Venstre, Rødt og MDG vil be regjeringen fastsette en sluttdato for bruk av hurtigvoksende kyllinger. De foreslår også å stille krav om maksimalt 30 kilo kylling per kvadratmeter, som er det samme som Rema praktiserer. Disse forslagene har ikke fått flertall.
Den eneste forbedringen for fjørfe som komiteen har klart å enes om er å stille nye krav til belysning. Selv om dette er positivt, er det skuffende at ikke politikerne evner å adressere de store problemene som følger av avl for hurtig vekst og trang plass.
Kuer skal stå bundet på bås i ti år til
Kuer kan holdes bundet på bås ti måneder i strekk helt frem til 2034. Kalven kan tas fra mor rett etter fødsel. Hanndyrene kan holdes inne hele livet.
Selv om alle partier unntatt Frp ønsker å beholde løsdriftskravet, er det ikke flertall i komiteen for noen forbedringer for storfe.
SV, Rødt, Venstre og MDG foreslår utemuligheter for hanndyrene. SV og MDG foreslår å innføre tilskudd for samvær mellom ku og kalv.
Flertall for å bekjempe kriminalitet mot dyr
Ulovlig dyremishandling er fortsatt et betydelig problem. Hvert år avdekker Mattilsynet rundt 30 dyretragedier der bønder har vanskjøttet dyrene sine. I tillegg reiser dyrepolitiet tiltale i flere saker som gjelder vold og vanskjøtsel.
Flertallet, bestående av Høyre, Frp, SV, Rødt, Venstre og MDG, slår fast at det må settes inn sterkere tiltak for å bekjempe alvorlige brudd på dyrevelferdsloven, og konstaterer at straffen for grove eller gjentatte overtredelser må skjerpes.
SV, Rødt, Venstre og MDG ønsker at Mattilsynets oppgaver skal gjennomgås med sikte på å få utført flere tilsyn med dyrevelferden.
Veien videre for et liv verdt å leve
Dyrevernalliansen har lang erfaring i å kjempe motstrøms. Nå lover organisasjonen kamp for mer plass til griser, lavere dødelighet i fiskeoppdrettet og færre smertevoldende dyreforsøk.
– Vi gir oss ikke! Sammen med deg som er fadder kjemper vi sammen videre for at alle dyr skal få et liv verdt å leve, fastslår Live Kleveland.