Ingen dyr trives i bur. Likevel var nakne bur i lang tid den vanligste driftsformen for eggleggende høner her i Norge. Nå er det snart ingen burhøner igjen. Her får du hele historien om Dyrevernalliansens arbeid for å få hønene ut av bur.

2021: De første eggene med Dyrevernmerket

Norges første egg sertifisert med Dyrevernmerket blir fra nå av å finne i Rema 1000-butikker over hele landet. Hønene fra Dyrevernmerket produksjon har bedre plass, frihet til å gå ut, mer naturlig mat og mulighet til lek og utforskning.
2019: Nesten ingen burhøner igjen
Tallene fra 2019 viser at 91 prosent av alle norske høner nå er frittgående. Dyrevernalliansen jobber videre for at frittgående høner skal få mer plass, dagslys og aktivitet.
2018: Nortura og Orkla gjør det klart at de skal bli burfrie
Fra 2024 skal det kun være egg fra frittgående høner også fra Nortura, og i varene til matgiganten Orkla.
2017: Norgesgruppen med Kiwi, Joker og Spar blir burfrie

NorgesGruppen, som har 41 prosent av det norske matmarkedet, annonserer at de vil slutte å selge egg fra burhøner. NorgesGruppens kjede Meny er allerede burfri, men nå kommer Kiwi, Joker og Spar etter. Norgesgruppen skal være helt burfrie i løpet av 2019.
Nå er det kun Coop igjen som selger egg fra burhøner. Dyrevernalliansen presser på for at også Coop skal følge etter og kutte ut buregg.
2016: Planlegging i gang
NorgesGruppen tok kontakt med Dyrevernalliansens fagavdeling, og fortalte at de planla å slutte med buregg. På dette tidspunktet var det fortsatt uklart når, men det var enighet om å sette en dato.
Vil du hjelpe hønene?
Høner hører ikke hjemme i bur
Vil du gi dem et friere liv?
2015: Rapport om dyrevelferd hos høner
På oppdrag for NorgesGruppen utredet Dyrevernalliansen utfordringer for dyrevelferden hos høner og flere andre dyregrupper. Konklusjonen for høner var blant annet at NorgesGruppen burde slutte med salg av egg fra burhøner. Vi påpekte også at forholdene for fuglene burde forbedres, også for frittgående høner.
2014: Dialog med næringslivet
Dyrevernalliansen fortsatte dialogen med NorgesGruppen. Siden Meny, som er en del av NorgesGruppen, nå hadde sluttet med buregg, anså vi det som mulig å få med hele konsernet.
2013: Rapport viser at merking er viktig
Eggene i Meny var burfrie fra 1. januar 2013. Dette er den andre dagligvarekjeden som stoppet salget av buregg.
Konklusjonen fra eksperimentet til SIFO (Statens Institutt for forbrukerforskning) er klar: Når eggkartongene merkes med «buregg» går salget ned. Endringen er mye større enn om øko-eggene merkes som spesielt bra.
I løpet av 2013 fortsatte burhøns stadig å minke i antall.
Det begivenhetsrike året 2012
Forbud mot nakne bur
Fra og med 1. januar 2012 ble tradisjonelle nakne bur for høner forbudt over hele EU- og EØS-området. De nye burene skulle ha vaglepinne, redekasse og strøbad.
Landbruks- og matdepartementet besluttet å utsette forbudet mot tradisjonelle bur for høner. Dyrevernalliansen påklaget saken til EFTA, og vant på vegne av hønene.
Frittgående øker
Eggbøndene skjønte nå at de måtte investere i større i større andel burfrie hønsehus enn de opprinnelig hadde planlagt. Andelen burhøner hadde sunket fra 56 prosent i 2011 til 42 prosent i 2012. Nå er dermed 58 prosent av hønene burfrie.

Av disse er henholdsvis 54 prosent frittgående og 4 prosent økologiske.
Rema 1000 blir burfrie
Rema 1000 solgte fra 1. januar 2012 kun egg fra frittgående høner. Dyrevernalliansen var stolt og glad over å ha bidratt.
Egg fra burhøns vekk fra hoteller
Choice Hotels, som har hotellene Comfort, Clarion og Quality, brukte fra nå av bare økologiske egg til frokostene, og hadde som mål å etterstrebe bruk av økologiske egg også i matlaging. Standpunktet var et resultat av samarbeid med Dyrevernalliansen. Choice er Skandinavias største hotellkjede.
2011: Rema merker eggene med buregg
Rema 1000 og Dyrevernalliansen fortsatte kontakten. Remas buregg ble nå merket med «buregg», og kjeden solgte stadig mer egg fra frittgående høner.
På oppdrag fra Dyrevernalliansen startet SIFO (Statens Institutt for forbrukerforskning) et prosjekt for å undersøke hvor viktig merking er for forbrukernes valg av egg. Undersøkelsene gjennomføres i samarbeid med Rema 1000.
2010: Dyrevernalliansen råder bønder til å legge om
Vi sendte informasjon til alle eggbøndene i landet og rådet til å bygge om til frittgående, fremfor å erstatte de gamle burene med nye bur. Vi tok også kontakt med dagligvarekjedene. Rema 1000 svarte, og vi innledet dialog. Allerede samme vår gikk Rema 1000 ut med nyheten om at de ville fase ut egg fra burhøner i løpet av to år.
Vi mobiliserte forbrukerne for å vise næringslivet at bureggene må vekk. Dyrevernalliansens kampanje” Velg burfritt!” gikk på kino, TV og radio. Vi laget et «egg-o-meter» for å vise hvor mange høner hver forbruker kunne hjelpe. Målet er å informere forbrukerne om at de bør velge egg fra burfrie høner, fremfor buregg.
2009: Godt brød slutter med buregg

Dyrevernalliansen ga opp håpet om å få myndighetene til å avvikle burhøns. Vi tok i stedet kontakt med næringslivet. Den lille, økologiske bakerikjeden Godt Brød ble førstemann ut til å slutte med egg fra burhøner.
EU hadde nå innført krav om at alle egg fra burhøner skal merkes med «bur», men norske myndigheter nektet å gjøre det samme. På dette tidspunktet kom 84 prosent av alle norske egg fra burhøner.
2008: Ingen utsettelse av forbud mot bur for høner
Landbruksminister Terje Riis-Johansen (Sp) fortsatte sin kamp mot hønene, og besluttet å utsette forbudet mot tradisjonelle bur for høner. Dyrevernalliansen påklaget saken til EFTA, og vant på vegne av hønene.
2007: Senterpartiet stikker kjepper i hjulene
Senterpartiet, som nå hadde landbruksministeren, bestemte at avviklingen av burhøner ikke ble noe av.
2006: Avvikling av burdrift for høner diskuteres
Mattilsynet tok opp Stortingets forslag om en tidsfrist for avvikling av burdrift for høner. Dyrevernalliansen deltok i møte med fjørfenæringen og utarbeidet flere faglige innspill. Næringen mobiliserte for å få fortsette med bur.
2003: Stortinget behandlet dyrevelferdsmeldingen
Stortinget behandlet dyrevelferdsmeldingen, og skrev: «Komiteen vil allikevel peke på at opplysninger som er fremkommet under høringene bl.a. fra Dyrevernalliansen, som påpeker at en i Norge bl.a. ikke forsker på flere typer løsdriftssystemer, tilsier at det må forskes mye mer intensivt på dette området. Komiteen er derfor enig med Regjeringen at det må stimuleres til forsknings- og utviklingsarbeid når det gjelder løsdrift. Komiteen ber også Regjeringen vurdere å innføre en tidsfrist for avvikling av burdrift, slik en har gjort på andre områder for å få intensivert arbeidet.»
2002: Målsetting om at høner bør være frittgående
Regjeringen fremla dyrevelferdsmeldingen, og skrev: «Hold av verpehøner i bur er den absolutt vanligste driftsformen i Norge.» Etter initiativ fra Dyrevernalliansen ble det tatt inn en målsetting om at høner bør være frittgående.
Les også: Vinterhage til verpehøner
Dyrevernalliansen hjelper dyrene som trenger det aller mest, i industrielt landbruk, pelsdyropprett og dyreforsøk.
Kilder:
- St.mld. nr. 12 (2002–2003) om dyrehold og dyrevelferd.
- Innst. S. nr. 226 (2002–2003) om dyrehold og dyrevelferd. https://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Publikasjoner/Innstillinger/Stortinget/2002-2003/inns-200203-226/2/
- Grønbeck, Pål. Status for omstilling av konsumeggproduksjonen. Fjørfe nr. 7-08. Tall oppgitt gjelder antall anlegg per 1. juli 2008.