Kyr har sterkt behov for å beite. Beitetida er kort; bare åtte uker. Meld fra til Mattilsynet om du vet om kuer som ikke får beite!

Kyr har sterkt behov for å være på beite. Når kyr beiter, bruker de dagen på å lete etter spiselige planter. De er sammen med flokken sin, og får mosjon ved å bevege seg omkring. Utgangspunktet i forskrift for hold av storfe er at alle kyr skal få beite minst åtte uker i året. Dessverre finnes flere unntak.
Båskyr trenger mer beitetid
Åtte ukers beite er knapt, fordi beiting er såpass viktig for kyrnes adferdsbehov og helse. Og noen av kyrne har ekstra stort behov for lengre beiteperiode: båskyrne.
La kalven få beholde mamma
Gi ku og kalv et friere liv!
Ikke la kua stå på bås og rope etter kalven
Fortsatt er rundt 28 prosent av norske melkekyr i båsfjøs. Denne fjøstypen innebærer at de får beveget seg minimalt. Lengre beitesesong vil derfor gi sårt tiltrengt mulighet for bevegelse. Norge skiller seg negativt ut. Allerede for flere år siden hadde Danmark, Nederland og Storbritannia under ti prosent av kyrne sine på bås, og i Sverige hadde under 30 prosent kuer på bås.
Bås for kyr skal bli forbudt, men det er fortsatt lenge til. I 2016 ble forbudet utsatt i hele ti år, fra 2024 til 2034. Dyrevernalliansen var selvsagt tydelig mot å utsette løsdriftskravet, men politikerne valgte å gjøre det likevel. Etter dette prøvde vi å hjelpe kyrne på andre måter. Hvordan kunne livet forbedres for kyr som må stå på bås?
Landbruks- og matdepartementet nedsatte en arbeidsgruppe som vurderte tiltak for båskyr. Dyrevernalliansen deltok, og det endte med at arbeidsgruppa rådet til at kyr som står på bås måtte få lengre beitesesong. Landbruks- og matdepartementet vedtok dette kravet, som skal gjelde for alle båskyr fra 2024.
I 2024 meldte landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) likevel at dersom «naturgitte forhold» ikke ligger til rette for beite i 16 uker, kan bonden korte inn beitetiden til 12 uker. Dette er en klar innskrenkning av kyrs rett til fri bevegelse.
Meld fra hvis kuene ikke får beite
Det finnes ikke god statistikk for beite, og er derfor usikkert hvor mange kyr som slippes på beite og hvor lenge.
Til tross for at beitekravet i utgangspunktet skal gjelde for alle kyr, åpner forskriften for at enkelte gårder kan få unntak fra kravet. I slike tilfeller pålegges bonden å sørge for luftegård.
I tillegg finnes det dessverre også bønder som ikke overholder beiteplikten.
– Det kan være dårlig helse, økonomi eller mangel på arbeidskraft for å få praktiske løsninger på plass hos bonden, forklarer veterinær i Dyrevernalliansen, Linn Merete Jonstag.
Dyrevernalliansen oppfordrer deg derfor til å melde fra til Mattilsynet om du vet om kuer som skulle vært ute på beite, men ikke er det. Det kan for eksempel være hvis du ser tomme beiter hvor det vanligvis har vært kyr.
Dyrevernalliansen kjemper for alle kyr
Vi er ikke i mål ennå. Dyrevernalliansen fortsetter arbeidet for kuene. Alle kyr fortjener en lang og god sommer på beite!
Kilder:
- Landbruksdepartementet, Forskrift for hold av storfe, 22. april 2004.
- Landbruks- og matdepartementet, Dyrevelferdstiltak i storfeholdet i en bredere miljøpolitisk sammenheng, Rapport fra arbeidsgruppe, 2008.
- Prop. 133 S (2015–2016) Endringer i statsbudsjettet 2016 under Landbruks- og matdepartementet (Jordbruksoppgjøret 2016 m.m.).