Norgesgruppen blir burfrie

NorgesGruppen skal slutte å selge egg fra burhøns. – Det er historisk når en så stor aktør som NorgesGruppen nå tar dette viktige steget og markerer seg på dyrevelferd ved å bli burfrie, sier kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen, Live Kleveland.

Live og Marianne med representanter fra Norgesgruppen, som nå blir burfrie
NorgesGruppen skal slutte å selge egg fra burhøner! På bildet: Fagleder i Dyrevernalliansen Marianne Kulø, kategorisjef Helle Tollehaugen i Norgesgruppen, kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen Live Kleveland og fagsjef bærekraftig handel i Norgesgruppen Bjart Thorkil Pedersen. Foto: Ihne Pedersen.

NorgesGruppen, som har 41 prosent av markedsandelen i dagligvaresektoren har besluttet å gå over til egg utelukkende fra frittgående høner i løpet av 2019.  

Dyrevernalliansen er rådgivere

– Dyrevernalliansen startet samarbeidet med NorgesGruppen i 2015. I desember 2015 presenterte vi en rekke klare råd, et av disse var å slutte med salg av egg fra burhøner, forteller Kleveland.

NorgesGruppen er allerede i gang med å få til den nødvendige overgangen til frittgående produksjon. Butikkene som nå vil bli burfrie er Kiwi, Meny, Spar og Joker.

–  Vi har nå besluttet å gjennomføre en markedstilpasning på bakgrunn av trender i markedet og ønsker fra forbrukerne. Dette, sammen med dialogen vi har hatt med Dyrevernalliansen over tid, gjør oss trygge på at det nå er riktig å si nei til egg fra burhøns, sier Helle Tollehaugen, kategorisjef i NorgesGruppen.

Frittgående gir best dyrevelferd

Norge har i dag mer enn to millioner burhøner. Nettinggulvet i det trange buret gir ikke mulighet til å få tilfredsstilt viktige adferdsbehov som skraping og hakking. Det triste burlivet fører til understimulerte og frustrerte høner.

Frittgående høner har bedre plass, kan bevege seg fritt omkring, lete etter fôr i strøet og vagle seg i høyden. Det er bred faglig enighet om at dyrevelferden er best i godt drevet løsdrift.

Investerer i dyrevelferd med burfrie høner

Av de 304 millioner egg som NorgesGruppen selger årlig, er 33 prosent fra burhøner. Det er disse som nå skal legges over til frittgående produksjon.

– Da forbudet mot nakne bur kom i 2012 gikk Dyrevernalliansen ut med råd til alle bønder om å velge frittgående istedenfor nye bur. De som valgte bur må nå dessverre investere på nytt. Dyrevernalliansen er fornøyd med at Nortura nå bygger om hønsehusene sine, sier Kleveland.

Dyrevernalliansen hjelper dyrene som trenger det aller mest i industrielt landbruk. Vi har arbeidet for å få hønene ut av buret siden 2002.

Nyhetsbrev: Dyrevern Aktiv

Forbrukertips, finurlige fakta og engasjement.