Vegetar eller bare litt mindre kjøtt?

Det er mange grunner til å spise mer vegetar – det er bra for dyrene, klimaet og din egen helse. Har du lyst til å kutte ned på kjøttforbruket ditt, men vet ikke helt hvordan du skal komme i gang? Her får du flere gode tips!

Falafel er enkel vegetarmat.
Falafel er et eksempel på enkel og god vegetarmat. Det er lett å lage fra bunnen av, men ferdige falafelboller finner du også i frysedisken. Foto: Adobe Stock

Det er kun et fåtall som slutter å spise både kjøtt og fisk over natten. Husk at selv om du bare spiser mindre kjøtt, så gjør det en forskjell – både for kropp, sjel, dyrene og miljøet. Om alle hadde spist ett kjøttmåltid mindre i uka, ville det hatt svært mye å si på sikt! Det er en god tanke å ha med seg om du føler at du ikke gjør nok og like gjerne bare kunne spist kjøtt som vanlig. Alle må starte et sted og alle monner drar!

Hvordan kan jeg begynne å spise vegetarisk?

  • Last ned appen Dyrevennlig, hvor du får god oversikt over vegetarisk mat i butikkene. 
  • Sett deg et realistisk mål. Start med én kjøttfri dag i uka, så kan du heller trappe opp etter hvert. Kanskje blir det naturlig med vegetar-helg for hele familien etter en stund?
  • Gled deg over å oppdage nye og spennende smaker! Sjekk ut blogger som greenbonanza.no og vegetarbloggen.no for å komme i gang og få inspirasjon. 
  • Sjekk ut noen av Dyrevernalliansens anbefalinger til grillmaten.
  • Det er også mye spennende vegetar-inspirasjon på instagram. Sjekk ut emneknagger som #vegetarianrecipes eller #vegetar for å finne dagens middag.

Hva slags mat kan du spise?

  • Redd for å ikke få i deg nok proteiner? Bønner, linser og erter er stappfulle av proteiner. Grove kornprodukter gir også gode proteiner. Det er også proteiner i egg og melk, hvis du spiser det. Nøtter som peanøtter og cashewnøtter inneholder mye næringsstoffer og proteiner, og gir god smak til maten. Bruk nøtter i saus eller hele i salater og gryter. 
  • Lag dine vanlige middagsretter, men erstatt kjøttet med for eksempel bønner eller linser. Du kan også starte med å erstatte halvparten av kjøttet med belgfrukter eller kjøtterstatning. Du får vegetarisk ferdigpizza i de fleste dagligvarebutikker. Vegetarisk farse kan brukes til å lage taco eller vegetariske kjøttkaker. Pannekaker, risengrynsgrøt og tomatsuppe er allerede vegetarisk. Vil du spise helt vegansk, kan du bruke plantemelk og Egg Replacer.
  • Sjekk ut vegetartilbudet i butikken! Det kommer stadig flere kjøttfrie alternativer til vanlige kjøttretter. Du får vegetarfarse, burgere, pølser, vegetarboller, fileter og schnitzeler helt uten kjøtt.
  • Det fins også en del andre alternativer til kjøtt, som f.eks. tofu, seitan og quorn.
  • Spis variert! Ernæringseksperter anbefaler en tredjedel fullkorn eller belgfrukter, en tredjedel rå grønnsaker og en tredjedel varmebehandlede grønnsaker i en middag. 
  • La deg inspirere av andre kulturer. For eksempel finner du massevis av kjempegod indisk og libanesisk vegetarmat. Thai, italiensk og tex-mex er også lett å lage vegetarisk.
Chana masala med nan. Det er lett å velge vegetar!
Vegetar trenger ikke være vanskelig. Chana Masala, en vegetarisk og kjempegod indisk rett. Lett å lage er den også! Du finner oppskrifter i fleng på Google. Foto: Adobe Stock

Hvorfor spise mer vegetar?

Dyrevelferd: Den dårlige velferden til mange av husdyrene skyldes at bøndene må drive intensivt. I kommersiell dyreproduksjon vil det alltid være kompromisser mellom økonomi og dyrevelferd.

Høyt kjøttkonsum forutsetter effektiv og billig produksjon. Høyt kjøttkonsum og intensivt landbruk har alvorlige konsekvenser for dyrevelferden. Norske husdyr er avlet til å vokse fort og produsere mye kjøtt, egg og melk. Intensiv avl og trang plass gir dyrene adferdsforstyrrelser, skader og sykdommer.

Dyrene sperres inne på trang plass, og tvinges til å produsere mest mulig kjøtt for minst mulig penger. Norsk kjøttproduksjon er tungt subsidiert, og du som spiser mest plantebasert støtter andres kjøttforbruk over skatteseddelen.

Mange griser i grisebinge. Mer vegetar vil føre til at landbruket kan bli mindre intensivt.
Mange dyr i landbruket står inne hele livet, på trang plass. Foto: Ihne Pedersen

Skap en bedre fremtid

Vil du gi dyrene et bedre liv?

Din hjelp har alt å si!

Lavere kjøttkonsum og flere som spiser mer plantebasert vil føre til at færre dyr avles frem i industrilandbruket.

Dyr vil leve, akkurat som oss. De flykter for livet når de jages, og mange går til kamp for å overleve. Siden mennesker kan leve sunt og godt uten kjøtt, er det ikke strengt tatt nødvendig for oss å ta livet av dem.

Les mer om kjøttproduksjon her.

Helse og miljø

Helse: Et kosthold med mye rødt kjøtt medvirker til utvikling av livsstilssykdommer som hjerte- og karsykdom, kreft, overvekt og type-2 diabetes. Flere vitenskapelige studier har vist at det er en betydelig lavere forekomst av overvekt for dem som velger vegetar enn blant dem som spiser kjøtt. [1] 

Miljø: Det kreves store ressurser for å produsere kjøtt. Tall fra FNs klimapanel viser at kjøttproduksjonen står for større utslipp av drivhusgasser enn all transportvirksomhet i hele verden. Kjøttindustriens utslipp av gjødsel, blod og kjemikalier påvirker vann- og jordkvalitet og kan ødelegge hele økosystemer, samt føre til utryddelse av arter. [1] [2]

Bli mer bevisst også når du ikke velger vegetar! 

Om du spiser animalske produkter, velg mat fra gårder som gir dyrene bedre velferd. Når du velger mat merket med Dyrevernmerket kan du føle deg trygg på at dyrene har hatt bedre plass, sunnere kropp og mer aktivitet. Vi oppfordrer deg til å spise litt mindre kjøtt, og heller betale litt mer for det.

Andre animalske produkter

Mange tenker ikke over hvordan fisken har det, men fiskeoppdrett er industrilandbruk under vann. Melk og egg er også produkter som inngår i det intensive landbruket.

Fisk

Fiskeoppdrett drives intensivt for å få størst mulig profitt. Dette fører til problemer som høy dødelighet, sykdommer og parasittplager, med lite hensyn til enkeltindividene.

I fiskeoppdrett er det påbudt å bedøve fisken før den avlives. Det fins ikke noe slikt krav for villfisk. Til tross for mangel på bedøvelse, er det rimelig å anta at villfisk har noe bedre velferd enn oppdrettsfisk totalt.

Dersom du ønsker å kjøpe fisk, anbefaler Dyrevernalliansen å se etter fisk som ikke stammer fra oppdrett. Her er det viktig å være klar over at mye oppdrettsfisk merkes med villedende tekst som “fisk fra havet”, “fisk fra sjøen” og lignende. Om du ønsker å kjøpe villfisk i butikken, er sei, kolje, sild og makrell mer sikre valg.

Erstatt fisk

Vil du kutte ut fisk helt, kan du erstatte fiskefettet med et plantebasert alternativ som inneholder de samme essensielle fettsyrene.

Essensielle fettsyrer fås fra:
•    Linfrø-, raps-, valnøtt- og olivenolje
•    Nøtter og frø

Båsku
Rundt 40 prosent av norske kyr står bundet på bås mesteparten av året. De står bundet så stramt at de knapt kan snu på hodet, og normal kroppspleie er umulig.
Foto: Ihne Pedersen

Melk

For å få melk i juret, må kyrne jevnlig føde kalver. Moderne kyr er avlet til å produsere omtrent ti ganger så mye melk som kalven drikker. Likevel blir kalven vanligvis fjernet fra moren under ett døgn etter fødselen. Siden de ikke får diet moren, suger kalvene ofte på båsinnredningen eller hverandre. Melkeprodukter er en uvanlig del av kostholdet for mennesker i store deler av verden.

Kumelk kan lett erstattes av plantebaserte alternativer:
•    Soyamelk, rismelk og havremelk.
•    Fløte, yoghurt og iskrem basert på soya.
•    Plantemargarin i stedet for smør.
•    Et variert utvalg av kalkholdige grønnsaker, nøtter og frø.

Egg

Burhøns
Foto: Tidsskriftet Fjørfe

Målet i eggproduksjonen er at hønene skal legge flest mulig egg til lavest mulig kostnad. Én dag gamle blir kyllingene kjønnssortert på et samlebånd. Guttekyllingene blir kvernet til døde. Jentekyllingene blir verpehøner.

Burhønene har det aller verst. De har for trang plass til at de kan slå ut med vingene eller gå mer enn noen få skritt.

Frittgående høner har større bevegelsesfrihet. Økologiske høner får bl.a. større plass og muligheter til å være ute.

Om du spiser egg, bør du alltid lese nøye på eggekartongen og kun kjøpe egg hvor det står «økologisk» på kartongen.

Du kan erstatte egg i mat med plantebasert bindemiddel, for eksempel Egg Replacer.

Nyhetsbrev: Dyrevern Aktiv

Forbrukertips, finurlige fakta og engasjement.

Kilder:

  1. Compassion in World Farming, The global benefits of eating less meat, 2004. http://www.ciwf.org.uk/eatlessmeat/ 
  2. World Watch Institute, Meat, World Watch Magazine July/August 2004.