En av fem oppdrettsfisk dør. Dyrevernalliansen mener at dødelighet må inkluderes i reguleringen av fiskeoppdrett, slik at oppdrettere med høy dødelighet ikke utvider produksjonen.

Norge produserer mesteparten av verdens oppdrettslaks, og oppdrettet i Norge drives svært intensivt.
Høy dødelighet
Flere enn én av fem fisk dør i norsk oppdrettsnæring. Enda flere lider. Det er bred enighet om at velferden ikke er god nok i oppdrettsnæringen, og at dødeligheten er altfor høy.
I 2024 døde over 45 millioner smålaks (settefisk i ferskvannskar) og 57 millioner voksne laks (i merder i sjøen). Tall fra Fiskehelserapporten til Veterinærinstituttet viser at dødeligheten har vært jevnt høy i mange år. Dødeligheten har ligget stabilt høyt mellom 14 til 17 prosent i over ti år. I enkelte produksjonsområder er dødeligheten på over 22 prosent.
Dødeligheten kan reduseres
Det er fullt mulig å redusere dødeligheten, blant annet ved mer forsiktig behandling av fisken. Dyrevernalliansen har kartlagt eksempler på tiltak for bedre velferd i rapporten «Fremtidens fiskevelferd«.
En undersøkelse viser at 60 til 70 prosent av oppdrettsselskapene har lavere dødelighehet enn gjennomsnittet.
Samme undersøkelse viser at det vil være samfunnsøkonomisk lønnsomt å stille krav til dødelighet slik at oppdrettere med lav dødelighet får mulighet til å utvide driften og tjene mer, mens oppdrettere med høy dødelighet ikke får denne muligheten.
Dyrevernalliansen arbeider for lavere dødelighet
Dyrevernalliansen jobber for å sikre at fiskevelferden tas på alvor med konkrete tiltak.
Både faginstanser, noen oppdrettere og investorer støtter krav om fiskevelferd knyttet til vekst.