Hva skal til for at oppdrettslaksen får det bedre?

Flere oppdrettslaks enn noen gang døde en for tidlig død i 2021. Hele 54 millioner laks døde i oppdrettsmerdene. Dyrevernalliansen har fått utarbeidet en rapport for å se på hva som kan gjøres for å bedre forholdene slik at færre oppdrettsfisk dør.

Foto: Rudolf Svensen

Den norske oppdrettsnæringen er i stadig vekst og har stigende markedssuksess. Dette til tross for store kostnader med vedvarende helse- og velferdsproblemer for oppdrettslaksen. Fiskeoppdrett er intensiv husdyrproduksjon med et høyt antall individer i hver merd, og velferds og miljø-problemene har tårnet seg opp. Det er bred enighet om at velferden ikke er god nok i oppdrettsnæringen, og at dødeligheten er for høy. Likevel produseres det stadig mer laks, fra 2020 til 2021 økte produksjonen med ca. 160.000 tonn.

Dagens system bidrar til høy dødelighet

Selv om dødsfall ikke er et godt mål på velferd, er de stadig høye dødelighetstallene et tegn på et underliggende velferdsproblem.

I dag reguleres veksten i oppdrettsnæringen av trafikklyssystemet. Dette systemet baserer seg utelukkende på forekomsten av lakselus. Selv om lusebehandling kan være svært belastende for oppdrettsfisken, oppfordrer dagens system til et ensidig fokus på lave lusetall. Dette fører til at det kan være mer lønnsomt for oppdrettere å behandle stadig mer svekket fisk, fremfor å risikere å la lakselusen utfolde seg. Noen oppdrettere er flinkere enn andre på velferd og dødelighet, men dette belønnes ikke innenfor dagens system.

Dyrevernalliansen har derfor lenge presset på for en endring av trafikklyssystemet. Vi mener at fiskens velferd må vektlegges når myndighetene bestemmer hvorvidt oppdrettsselskapene får mulighet til å vokse. Som en start, har vi pekt på at dødelighet må inkluderes i dagens system, slik at anlegg med høy dødelighet ikke får lov til å utvide produksjonen.

Lønner seg å bedre forholdene for oppdrettslaksen

Dyrevernalliansen ga derfor i 2021 Menon Economics i samarbeid med Nofima et oppdrag om å utrede virkemidler for redusert fiskedødelighet i oppdrettsnæringen. Nå er rapporten klar.

Menon har i rapporten gjennomført en samfunnsøkonomisk analyse av å innføre offentlige reguleringer av dødelighet hos oppdrettslaks. Helt konkret har de studert hvordan oppdretterne vil tilpasse seg dersom myndighetene stiller krav om lavere dødelighet for å oppnå fremtidig vekst, og hvilke konsekvenser dette vil få for samfunnet.

Lav dødelighet er mulig

Menon har avdekket at 60-70% av selskapene har lavere dødelighet enn gjennomsnittet. Det er noen som har betraktelig høyere dødelighet enn andre, som drar opp gjennomsnittet.

Gjennom en rekke intervjuer, blant annet med to oppdrettere som har lavere dødelighet enn andre, presenterer Menon en rekke aktuelle tiltak. Flere av tiltakene er lavterskel, som mer skånsom behandling av fisken.

Menons konklusjon – tiltaket er lønnsomt!

Menon konkluderer i rapporten med at det vil lønne seg å regulere oppdrettsselskapenes vekst basert på dødelighet, slik Dyrevernalliansen arbeider for. Det vil ikke hindre vekst i næringen, men likevel gi en betydelig reduksjon i dødeligheten. Med andre ord, fisken vil få det bedre, og samfunnet vil tjene på det.

Les hele rapporten her!

Les også: Rapport om fiskedødelighet engasjerer!