Spiser du laks? Dette må du vite

Laks er sunt og fisken har hatt et godt liv. Eller? Kan du spise laks med god samvittighet? Dette må du vite om oppdrettslaks.

Laks i merde
Oppdrettslaks utenfor slakteriet. Foto: Iselin L. Hauge

Laks som du finner i butikken kommer nesten alltid fra oppdrett. Oppdrettslaksen er syk, stresset, parasittbefengt og har høy risiko for lidelse.

Norsk oppdrettslaks lever unaturlig tett sammen på et lite område. Mange stressede dyr på lite plass gir god grobunn for sykdommer og parasittplager.

Syk laks

Hos norsk oppdrettslaks er sykdom et stort og gjennomgående problem. Flere av sykdommene er økende problemer for oppdrettsnæringen, og sprer seg både i omgang og utover til nye områder. Sykdommene innebærer blant annet at laksen får innvendige blødninger, store sår, sprekk i hjertet, pusteproblemer og muskelskader. Et veldig høyt antall laks dør hvert år som følge av disse sykdommene.

Spiser du torsk? Dette må du vite.

Gi fisken en stemme

Du kan gi fisken et rikere liv!

Fisk utsettes for påkjenninger som kan gi sterk lidelse. De fortjener bedre!

Parasittplaget laks

Lakselus er et annet stort problem. Lusa sprer seg fort, og utvikler raskt resistens mot legemidlene næringen utvikler. Luseproblematikken fører også til utbredt bruk av rensefisk, som holdes i merdene sammen med laksen for å spise lakselus. Rensefiskene lider av sykdom, stress og sult, før de dør. Den høye dødeligheten blant rensefisk fører til at oppdretterne stadig må fylle på flere rensefisk i merdene. Bruk av rensefisk er et stort velferdsproblem i fiskeoppdrettet.

Les også: Hvilken fisk bør jeg velge, for best dyrevelferd?

Laksen krever mange forsøksdyr

Mange millioner fisk brukes hvert år i dyreforsøk for å fremstille nye medisiner og kjemikalier for å håndtere problemene, fremfor å ta tak i det underliggende problemet: en intensivt avlet og stresset fisk i høy tetthet. I dyreforsøkene blir laksen ofte påført ulike sykdommer, og den opplever høy grad av lidelse.

Bør jeg unngå oppdrettslaks?

Dersom du ønsker å unngå oppdrettslaks, finnes det mange gode alternativer. Du kan for eksempel få i deg de samme gode omega-3-fettsyrene fra valnøtter, linfrø og algeolje.

Les også: Vegetar eller bare litt mindre kjøtt?

Nyhetsbrev: Dyrevern Aktiv

Forbrukertips, finurlige fakta og engasjement.

Kilder:

  • Veterinærinstituttet, Fiskehelserapporten 2014, Rapport, 2015.
  • Havforskningsinstituttet, Rapport: Risikovurdering norsk fiskeoppdrett 2013, Fisken og havet, særnummer 2, 2014.