I Norge fremavles og slaktes millioner av oppdrettsfisk hvert år. Fiskeoppdrett drives intensivt for å få størst mulig profitt. Dette fører til problemer med høy dødelighet, sykdommer og parasittplager. Flere enn én av fem fisk dør i norsk oppdrettsnæring. Fisken lider under overflaten. Du kan gi dem en stemme.

Fisk reagerer adferdsmessig på smerte. Akkurat som pattedyr har fisk smerte-nociceptorer (spesialiserte celler som oppfatter smerte) og nervebaner til transport av smertesignaler til hjernen. Fisk er derfor omfattet av dyrevelferdsloven.
Oppdrettsnæringen ønsker å produsere flest mulig fisk, mest mulig effektivt. En voksen laks i vanlig fiskeoppdrett har derfor bare i gjennomsnitt volumet av et badekar med vann til rådighet. Den intensive driften i oppdrettsnæringen medfører produksjonsrelaterte sykdommer og lidelser for fiskene. Sykdomsutbrudd, redusert vekst, apati, adferdsforstyrrelser som eksempel rulling og hopping samt skader på finner og hud etter håndtering er gjerne tegn på stress og dårlig velferd. Disse typiske produksjonslidelsene forekommer sjelden eller aldri hos villfisk.
Myndighetene har gitt vage bestemmelser om drift av fiskeoppdrettsanlegg. Den tillatte behandlingen av fisken er derfor i større grad basert på praktiske vurderinger og lønnsomhet enn på fiskens behov.
Flere enn én av fem fisk dør i norsk oppdrettsnæring. Enda flere lider. Dyrevernalliansen jobber for å sikre at fiskevelferden skal tas på alvor. Både myndighetene og næringen forsømmer sitt ansvar.
Dyrevernalliansen har:
- Bidratt til utforming av noen av verdens største sertifiseringsordninger for lakseoppdrett, blant annet ASC, som frem til nå ikke har inneholdt noen krav til dyrevelferd, og til RSPCA Assured.
- Bidratt til utarbeidelse av den faglige håndboken Fishwell, som Nofima har ledet for å bidra til bedre fiskevelferd.
- Finansiert en studie fra Menon Economics og Nofima som viser at det er lønnsomt å regulere dødeligheten i norsk fiskeoppdrett.
- Finansiert prosjektet Småfiskvel ved Veterinærinstituttet, der dødeligheten hos den minste laksen ble undersøkt over hele landet, og prosjektet Setfiskvel, der Veterinærinstituttet undersøkte tiltak for å redusere dødeligheten og bedre velferden.
- Etter press blant annet fra Dyrevernalliansen vedtok Fiskeri- og kystdepartementet i 2006 forbud mot bedøvelse med CO2. Bedøvelse med CO2 har vært vanlig praksis i mange år, og antas å gi fiskene en opplevelse av kvelning. Forbudet trådte i kraft i 2012.
- Deltatt i høringer og gitt innspill til dyrevelferdsmeldingen om fiskeoppdrett.
- Opplyst publikum om hvordan fiskeoppdrett drives, og hvilke alternativer som finnes til fiskemat gjennom sosiale medier, nyhetsbrev og Dyrevernalliansens eget magasin.

Gi fisken en stemme
Du kan gi fisken et rikere liv!
Fisk utsettes for påkjenninger som kan gi sterk lidelse. De fortjener bedre!
Nå arbeider Dyrevernalliansen for:
- Å innføre dødelighet som en indikator i reguleringen av fiskeoppdrett, slik at selskapene bare får mulighet til å øke produksjonen hvis dødeligheten er under et visst nivå.
- Å forby avlusing ved hjelp av rensefisk eller varmt vann (termisk avlusing).
- Dialog med fiskeoppdrettsnæringen, forskere og myndigheter for at økt fokus på fiskevelferd i alle ledd.