Et flertall av partiene i Næringskomiteen har sluttet seg til forslag som vil ha stor betydning for dyrevelferden i landbruket. Regjeringen bes om å foreta et velferdsløft for norske griser, fremskynde arbeid med en dyrevelferdsmelding, og jobbe frem alternativer til CO2-bedøvelse og kverning av hanekyllinger.

I november leverte Venstres stortingsrepresentanter Alfred Bjørlo, Ingvild Wetrhus Thorsvik, Ola Elvestuen og Andre N. Skjelstad et representantforslag om å styrke dyrevelferden for produksjonsdyr. I dette representantforslaget ble det skissert en rekke tiltak for å forbedre dyrevelferden for landbruksdyrene.
Opposisjonen krever et velferdsløft for grisene
Stortingets næringskomité la frem sin innstilling til forslaget 1.februar. Et flertall av partiene slutter seg til flere av delforslagene som Venstre-representantene fremmet. Blant annet ble det dannet flertall for å be regjeringen sette i gang arbeidet med å løfte grisevelferden.
En samlet opposisjon, bestående av Venstre, SV, Høyre, Frp, MDG og Rødt, ber nå regjeringen sette i gang arbeidet med å sikre større areal, bedre underlag og mer miljøberikelse for norske griser. I tillegg bes det om at regjeringen stiller strengere dyrevelferdskrav ved oppgraderinger av driftsbygninger eller nybygg innenfor svinenæringen.
– Dyrevelferdskravene i forskrift om hold av svin er faglig utdaterte. Grisen har atferdsbehov som ikke tilfredsstilles i dagens svinefjøs. Samtidig vet vi at om lag 70% av alle svinebønder har behov for enten store reinvesteringer eller nye fjøs i løpet av kort tid. Derfor er det viktig at bøndene nå blir i stand til å bygge fremtidsrettet for å sikre at dyrevelferden ivaretas. Grisens velferdsbehov må være i fokus, sier kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen, Live Kleveland.
Lytter til Dyrevernalliansens høringssvar
Partiene som utgjør flertallet bak forslaget slår fast i innstillingen at det er store dyrevelferdsproblemer i svinenæringen. Dette er problemer som ikke kan vente på en dyrevelferdsmelding. Partiene sier at Dyrevernalliansens høringssvar har vært førende for at de gir sin støtte til forslaget:
«Flertallet viser til høringsuttalelser fra blant annet Dyrevernalliansen, som påpeker at kravene til areal og levemiljø for svin i dagens forskrift er faglig utdaterte, og at svinehold i tråd med dagens forskriftskrav innebærer i praksis at mange griser holdes på liten plass i et stimulifattig miljø, noe som medfører økt risiko for dyrevelferdsproblemer.»
Solid flertall for flere viktige forslag
Representantforslaget fra Venstre-representantene innebar også et delforslag om å legge frem et dyrevelferdsmelding. Regjeringen varslet rett før nyttår at de planlegger å legge frem en slik melding i løpet av 2024. Dyrevernalliansen har i den forbindelse varslet vår bekymring for at arbeidet med en slik melding fort kan bli en hvilepute i dyrevelferdsarbeidet. Vi har stilt spørsmålstegn ved om det virkelig trengs tre år for å utforme meldingen.
Derfor er det gledelig at et flertall, Venstre, SV, Høyre, Frp og MDG, slår fast i innstillingen at denne meldingen må fremskyndes. De ber nå regjeringen om legge frem en dyrevelferdsmelding for Stortinget i løpet av våren 2023. Dette betyr at nye tiltak som kan styrke dyrevelferden kommer fortere på bordet.
I tillegg har det samme flertallet stilt seg bak Venstres forslag om å sørge for forskning på alternativer til CO2-bedøvelse i slakteri. Samt den avskyelige praksisen med kverning av hanekyllinger. Dette er et viktig skritt på veien mot å sikre disse praksisene kan forbys.
Press for overgang til sakterevoksende kylling
Til tross for støtte fra SV og MDG, ble det ikke flertall for Venstres forslag om å fase ut bruken av hurtigvoksende kyllingraser. Et mindretall – Venstre, Høyre, Frp og MDG, påpeker at det er store velferdsproblemer forbundet med bruken av hurtigvoksende raser. Disse partiene berømmer Rema 1000 for sin innsats for kyllingvelferden. De slår også fast at alle kyllingene som tilbys i markedet på sikt bør være saktevoksende.
Dyrevernalliansen har nylig overlevert 10.000 underskrifter mot bruken av den hurtigvoksende kyllingrasen Ross 308 til dagligvarekjedene Norgesgruppen og Coop. I motsetning til Rema 1000 har disse kjedene ikke vært villige til møte forbrukerkravet om å fase ut bruken av hurtigvoksende raser.
Norgesgruppen varslet nylig at de har planer om å introdusere en sakterevoksende rase fra 2023. Coop lover foreløpig ingen forbedring for kyllingene. Dyrevernalliansen skal fortsette kampen for å sikre at Ross 308 fases ut i norsk kyllingproduksjon. Vi er glade for å se at flere partier slutter seg til dette.
Flere partier vil ha et sterkere dyrepoliti
Et mindretall i komiteen, Venstre, Frp, Høyre og Rødt, påpeker i innstillingen at det er behov for å styrke og videreutvikle dyrepolitiet. Disse partiene fremmer også et konkret forslag om å øke både straff og bøter for grovt uaktsomme brudd på dyrevelferdsloven.
Dyrevernalliansen er veldig glade for at dyrepolitiet vies oppmerksomhet av disse partiene. Det er store ressursproblemer i flere av dyrepolitienhetene som ble opprettet av den forrige regjeringen. Sammen med våre faddere og støttespillere fortsetter vi arbeidet for at dyrepolitiet skal bli det vernet dyrene fortjener.
Må følges opp av regjeringen
Forslagene som er behandlet i komiteen skal nå debatteres og voteres over i Stortinget. Datoen for dette er satt til 10. februar. Dersom Stortinget velger å følge komiteens innstilling, har landbruksministeren en jobb å gjøre. Hun må gå i gang med å løfte grisevelferden, sette av midler til forskning på alternativer til maserasjon og CO2-bedøvelse, og få fortgang i arbeidet med dyrevelferdsmelding. I praksis blir det opp til opposisjonen å sikre at regjeringen følger opp de vedtakene som flertallet stemmer for.
– Vi forventer at Stortinget vedtar forslagene som flertallet har fremmet, og at opposisjonen sikrer at regjeringen følger opp dette. SV har et spesielt viktig ansvar ettersom de er budsjettpartner med regjeringen. Vi setter vår lit til at SV tar med seg grisene inn i sine forhandlinger med Ap og SP, sier Kleveland.