Høns er intelligente – vanskelig for burhøner å ha et godt liv

For å ha et godt liv bør høner få utfordringer i samsvar med sine atferdsbehov. Derfor har frittgående høner det bedre enn burhøner, sier norsk forsker.

Brun høne nærbilde. Frittgående høner har bedre muligheter for god dyrevelferd enn burhøner.
Høns i løsdrift har bedre muligheter til å oppleve god dyrevelferd, ifølge forsker Opperman Moe. Foto: iStock

– I våre studier finner vi at velferden er knyttet til hvordan hønene opplever miljøet sitt. Og dette er målbare størrelser.

– Mange oppfatter høner som dumme, men de er lærenemme og intelligente, sier Randi Oppermann Moe, veterinær og spesialist på dyrevelferd.

Høner har sterk trang til å lete etter mat som mark og frø som ligger i jorda. Det å lete med nebbet i bakken eller på vegetasjon gjør at de får utløp for viktige drifter. Dette er igjen knyttet til positive forventinger som i seg selv er stimulerende for hønene. Dette er funn som bekreftes av forskningen som utføres i Forskningsgruppe Dyrevelferd ved Norges Veterinærhøgskole.

Burhøner eller frittgående?

– Det er fortsatt uenighet om hva som er verst for verpehøns, miljøinnredede bur, eller løsdriftsanlegg?

– Ut ifra mitt ståsted, som handler om positiv forventning som del av velferden, vil dette være mye lettere å innfri i et løsdriftsanlegg. Dessuten har hønene jo her mulighet til å flykte unna negative situasjoner. Det er jo ikke mulig i et bur. Samtidig er det viktig at det tas tak i helsemessige utfordringer knyttet til de ulike driftssystemene.

Moe leder Forskningsgruppe Dyrevelferd og forteller at dyrevelferd er blitt et satsningsområde på høgskolen.

– Hvor intelligente er egentlig hønene?

– Våre forsøk viser at de svært raskt lærer å koble sammenhengen mellom lyssignal og belønning. Andre forskergrupper har funnet at kylling til og med har en form for mengdeforståelse. De er smarte små dyr.

Les også: Hvorfor frittgående høns har det bedre.

Dyrevernalliansens arbeid

Vil du hjelpe hønene?

Høner hører ikke hjemme i bur

Vil du gi dem et friere liv?

Dyrevernalliansen arbeider for at alle høner skal holdes i frittgående systemer, med bedre plass enn i dag og med utemuligheter. Vi samarbeider med næringslivet for bedre dyreetiske standarder i dagligvarehandelen. Så langt har Rema 1000 og Meny vedtatt å slutte med salg av egg fra burhøner. I disse butikkene finner du nå kun egg fra frittgående og økologiske høner.

Artikkelen er utdrag fra et lengre intervju med Randi Oppermann Moe i Dyrevern Bulletin nr. 2/2013, som ble sendt til alle våre faddere før sommeren samme år.  Er du ikke fadder ennå? Gi hønene din støtte – bli fadder i dag!

Dyrevernalliansen har etablert merkeordningen Dyrevernmerket. Hønene fra Dyrevernmerket produksjon har bedre plass, frihet til å gå ut, mer naturlig mat og mulighet til lek og utforskning.

Her kan du se forskjellen mellom Dyrevernmerkede, økologiske og vanlige egg.

Nyhetsbrev: Dyrevern Aktiv

Forbrukertips, finurlige fakta og engasjement.