Mange syns det er vanskelig å vite hvilke egg som kommer fra høner som har hatt det bedre. Egg med Dyrevernmerket eller økologiske egg er det naturlige valget for deg som kjøper egg og bryr deg om dyrevelferd.

Foto: Adobe Stock
Har du stått i butikken og lurt på hvilke egg som er best å velge? Det er lett å bli forvirret av fine ord og bilder på eggkartongen.
Vil du hjelpe hønene?
Høner hører ikke hjemme i bur
Vil du gi dem et friere liv?
Hvilke egg bør man velge?
Det tryggeste valget er egg med Dyrevernmerket.
Når du velger mat som er merket med Dyrevernmerket, kan du føle deg trygg på at dyrene har hatt: bedre plass, sunnere kropp og mer aktivitet. Egg fra Kolonihagen har Dyrevernmerket, og kan kjøpes hos Rema 1000.
For den bevisste forbruker kan et godt alternativ være å kjøpe burfrie egg fra gårder med små høneflokker, men slike egg kan være vanskelige å få tak i. Et tips kan være å sjekke om slike egg tilbys via din lokale REKO-ring. På ringens Facebook-side kan du lese om eggene som tilbys, og stille bonden spørsmål om driften.

Hva betyr økologiske egg?
Om du skal handle egg fra butikken og du bryr deg om dyrevelferd, er økologiske eller dyrevernmerkede egg det beste valget. Økologiske høner har større plass enn «frittgående» høner, får grovfôr, dagslys og et mer stimulerende miljø.

Vil du ha hjelp til å være dyrevennlig forbruker?
Her får du Dyrevernalliansens produktguider i én app, helt gratis!
Det økologiske regelverket er imidlertid mindre detaljert enn Dyrevernmerkets kravstandard. Det er for eksempel ikke spesifiserte krav til innredning av vinterhagen eller hvordan hønene kan søke ly i uteområdet, slik det er i Dyrevernmerket. Derfor varierer graden av sikring av slikt mellom økologiske gårder.
Merkevarene «Ut-egg» og «Solgul plomme» hos Coop er en mellomting mellom økologiske egg og egg fra frittgående høner. Hønene har ikke like god plass som økologiske høner, men får grovfôr og har tilgang til luftegård. Disse og tilsvarende eggtyper er gjerne merket med «fra utegående høner».
Les mer: Fakta om eggproduksjon.
Hva er egg fra frittgående høner?
Frittgående høner har større muligheter enn burhøner til å få et liv verdt å leve. Det som i butikken kalles «frittgående» er i praksis høner som holdes innendørs hele livet, med ganske liten plass per høne. Det gir dyrevelferdsmessige utfordringer for denne driftsformen.
I motsetning til burhøner, har både økologiske og frittgående høner større sosial frihet og mulighet til å utføre normal bevegelse og fødesøk. Dette muliggjør trivsel. Økologiske høner har bedre plass enn frittgående høner, og dessuten mulighet for å komme utendørs. Derfor er økologiske egg et bedre valg enn egg fra vanlige frittgående høner.
Prior har nå lansert en type egg fra frittgåene høner, kalt Prior Hønsegården. Disse eggene er fra hønsehus med vinterhage, som er et overbygd uteareal omtrent som en veranda. Det gir hønene bedre plass, i tillegg til mulighet for frisk luft og dagslys.
Hva betyr merkingen med Dyrevernmerket på eggene?
Når eggene er sertifisert med Dyrevernmerket betyr det at hønene har hatt tilgang til både luftegård og vinterhage. Vinterhagen gir bedre plass. I norsk klima er vinterhagen dessuten attraktiv for hønene i større deler av året sammenlignet med luftegården. Dyrevernmerket har en omfattende kravstandard for dyrevelferd. Det stilles for eksempel ekstra krav til aktiviteter for hønene, som sandkasser for støvbading, ekstra vaglepinner, og grovfôr som fuglene kan hakke på og undersøke.
Les også: Forskjeller på dyrevernmerkede, økologiske og vanlige egg
Hvilke egg bør man styre unna?
Om det ikke står verken «Dyrevernmerket» «økologisk» eller «frittgående» på eggkartongen, er det sannsynligvis snakk om buregg. Det bør du la være å kjøpe.
Heldigvis er buregg så å si ikke lenger til salgs i norske dagligvarebutikker. Burhøner holdes i en burtype som ofte kalles «miljøinnredning». Disse innredningene har vaglepinne, redekasse og strøbad. Men burene er så små at burhønene verken kan bevege seg normalt eller flakse med vingene. Det er heller ikke mulig å lete etter strø på bakken, eller komme seg unna hvis de blir plaget. Heldigvis er det snart ingen burhøner igjen i Norge.
Les også: Millioner av hannkyllinger kvernes unødvendig hvert år i Norge.
Hva betyr informasjonen på eggkartongene?
I butikkenes egghyller er det dessverre mange tilfeller av villedende markedsføring. Pakningene kan se veldig flotte ut med bilder eller tegninger av sol og sommerenger. I tillegg kan du se formuleringer som «solegg» og «gårdsegg». Slike benevnelser innebærer gjerne ikke noe annet enn standard industriell produksjon.
Det er derfor viktig å lese nøye på eggkartongen og ikke slå seg til ro med at pakningen gir inntrykk av at hønene har god velferd og får gå ute. At hønene kalles «frittgående» er også villedende ordbruk, når de holdes innendørs og er ni høner per kvadratmeter.
Vil du kjøpe det beste alternativet i butikken, bør du velge en eggkartong som er tydelig merket med enten Dyrevernmerket sin logo eller økologiske egg.

Økologiske høner har bedre plass, får gå ute og får mer aktivitet.
Som forbruker nytter det å si i fra at det er ønskelig med korrekt og utfyllende informasjon om dyrevelferden. Send gjerne en mail til bedriften eggene stammer fra, der du påpeker manglende eller forvirrende informasjon på eggkartongen.
