Import av pels: slik blir du lurt

Norske butikker selger importert pels. Slik blir du lurt til å kjøpe ekte pels, selv om Norge har innført forbud mot å drette opp dyr til pels i små bur. 

Mårhund er hyppig brukt i utenlandsk pelsindustri. Foto: Jo-Anne McArthur.

Du vet kanskje om de grusomme lidelsene som foregår i pelsoppdrett? Men visste du at norske butikker lurer deg til å kjøpe ekte pels fra blant annet Kina? Import av pels skjer i stor skala selv om Norge har innført forbud mot pelsdyroppdrett.

Så mye lidelse for en liten dusk

En liten revevalp tar snart sine første steg på hard netting. Dette er i Kina. I dette trange nettingburet skal hun leve hele livet sitt, før pelsen hennes ender opp på en liten luedusk her i Norge.

Når så du sist noen med pelskåpe på gaten? Det er ganske sjelden å se. Det er ikke mange som fremdeles vil vise seg på gaten i en pelskåpe. Likevel er pelsen her fremdeles – den popper opp overalt, som dusker og på jakkekanter. Dette er pels importert fra utlandet, dusker med dystre historier.

Du tror kanskje at å bare ha en liten pelsdusk på lua ikke betyr noe? Sannheten er at salget av disse duskene, og importen av pels er med på å opprettholde lidelsene for valper – rever, mårhunder, vaskebjørn og mange flere.

Ikke la deg lure!

Nesten ingen klesmerker eller motehus ønsker lenger å bli forbundet med ekte pels og stadig flere tar avstand. Pels anses ikke lenger som et luksusprodukt, men et produkt av dyreplageri.

Likevel blir ville dyr fortsatt drettet opp i trange nettingbur. Og pelsen blir sendt hit til Norge. Siden de færreste vil gå med pelsjakker, lurer pelsindustrien deg med produkter du kanskje ikke forbinder med ekte pels. Pelsen dukker blant annet opp som pelsdusker på luer, nøkkelringer, tøfler, hårstrikker, ja til og med bikinier. Det finnes ingen god oversikt over mengden pels som importeres, det eneste som er sikkert er at omfanget er stort.

Selv de som jobber i butikken vet sjelden hvor pelsen kommer fra, og om den er ekte eller ikke. Det er lett å la seg lure.

Mulig å stoppe import av pels

Pelsdyr i land som Kina, Finland og Litauen har det like ille som norske pelsdyr. Når pelsdyroppdrett regnes som uakseptabel lidelse for dyr i Norge, må vi også stoppe import av produktet.

Alt pelsdyroppdrett i Norge skal avvikles innen 2026. En naturlig fortsettelse av dette er å si stopp også til all import av pels. Et forbud mot import av pels er juridisk mulig å innføre, så snart pels også er forbudt å produsere.

Pelsdyroppdrett er dyremishandling. Dyremishandling er ikke greit, uansett hvor det foregår.

Vårt arbeid for å stoppe import av pels

Dyrevernalliansen arbeider for at Stortinget skal innføre forbud mot import av pels. Vi ønsker ingen omsetning av pels som stammer fra dyrehold hvor dyrene holdes utelukkende eller primært for utnyttelse av pelsen.

Ikke la deg lure til å kjøpe ekte pels!

Les også: Gjenbruk noe annet enn brukt pels