Kylling og mamma

Dyrevernalliansen hjelper dyrene som trenger det aller mest. Takket være deg som er fadder eller giver får mange tusen dyr et bedre liv. Vi står sammen som en allianse for å hjelpe der flest dyr lider, og der lidelsene er størst.

Skap en bedre fremtid

Vil du gi dyrene et bedre liv?

Din hjelp har alt å si!

Du som er fadder og giver er med på å skape en bedre verden for dyr. Her er noen av våre viktigste seire så langt:

  • Pelsdyroppdrett er avviklet i Norge.
  • Dyrepoliti er opprettet i hele landet.
  • De mest smertefulle dyreforsøkene er avviklet.
  • Dyr har fått egenverdi i dyrevelferdsloven.
  • Dyrevelferd er blitt pensum i skolen.
  • 1000 merkevarer tar nå dyreetiske hensyn. Vår forbrukerguide gir deg oversikt over dyrevennlig mat, klær, hygiene og kosmetikk.
  • En av Norges tre største kyllingprodusenter har byttet ut monsterkyllingen Ross 308 med en sunnere kyllingrase som får bedre plass og dagslys.
  • Dagligvaremarkedet har sluttet å selge egg fra burhøner.
  • Norge har innført, som første land i verden, forbud mot kastrering av grisunger uten lokalbedøvelse.

Seire – år for år

2025: Oljefondet stiller krav til dyrevelferd

I begynnelsen av 2025 kunngjorde Oljefondet at de forventer at selskapene de investerer i følger internasjonale retningslinjer for dyrevelferd. Dette er et viktig gjennombrudd for dyrevelferden globalt. Som en av verdens største investorer har Oljefondet stor påvirkningskraft, og deres krav til selskaper kan sette en ny standard i næringslivet. Dyrevernalliansen har jobbet i flere år for å få dyrevelferd inkludert i Oljefondets forventninger og ser dette som et stort skritt i riktig retning. Vi oppfordrer nå Oljefondet til å utvikle enda mer spesifikke og omfattende krav til dyrevelferd i tiden fremover og ser frem til å bidra med vår ekspertise for å sikre videre fremgang.

2024: Kommende forbud mot overgrepsbilder av dyr

Selv om seksuell omgang med dyr ble forbudt i 2010, er det fortsatt lovlig å inneha bilder og videoer som viser overgrep mot dyr.  Dyrevernalliansen krever forbud mot besittelse av overgrepsbilder med dyr. Etter press fra 30 000 som har signert, bøyer regjeringen seg og vil gå inn for forbud.

Selv om Landbruks- og matministeren har varslet at de vil starte et lovarbeid som forbyr deling og besittelse av overgrepsmateriale mot dyr, gjenstår fortsatt mye usikkerhet. Vi vet ennå ikke hva slags lovforslag regjeringen vil presentere. Først må lovforslaget bli bra, og deretter må stortingsflertallet støtte det.

Vi gir oss ikke før vi er helt i mål, og lover å fortsette presset inntil det blir umulig å oppbevare og dele overgrepsmateriale med dyr i Norge. Sammen skal vi kjempe saken helt i mål!

2024: De første kvernfrie eggene på plass i butikken

Nå er de første kvernfrie eggene offisielt på plass i butikkhyllene. I dag kommer opp mot halvparten av alle PRIOR-egg fra den nye produksjonsformen, og andelen skal øke stadig. Innen 2025 skal dette gjelde for alle egg fra Prior, og i løpet av få år for alle egg produsert av Nortura.

Nå vil vi fortsette å presse for at begge rugeriene i Norge tar i bruk teknologien 100 %, og avslutter praksisen med å kverne levende kyllinger.

2023: Kverning av hanekyllinger – gjennombrudd, men ikke i mål

I 2023 kunne vi endelig konstatere at kverning av levende kyllinger kan gå mot slutten i Norge! Norges største rugeri, Nortura sitt Steinsland, investerte våren 2023 i teknologi for kjønnssortering av egg. Her klekkes 70 prosent av norske verpehøner, og dette er derfor et stort skritt i riktig retning. Likevel, kyllinger blir fortsatt kvernet levende både på dette rugeriet og andre.

Praksisen med at hanekyllingene kvernes på livets første dag kan endelig gå mot slutten! Foto: Iselin Linstad Hauge

Dyrevernalliansen har over lengre tid lagt press på næringen for å ta i bruk teknologi som gjør kverning unødvendig.

Du som har skrevet under for slutt på kverning av levende kyllinger har bidratt til å legge press på myndigheter og eggprodusenter. Nå skal vi fortsette å presse for at Nortura og andre rugerier tar i bruk teknologien 100 prosent og slutter helt å kverne levende kyllinger.

2023: Kampen mot Ross 308

Kyllingrasen Ross308 vokser for raskt for den lille kroppen.

De to siste produksjonsselskapene som fortsatt benytter seg av monsterkyllingen Ross 308 (Nortura og Den Stolte Hane), sier nå for første gang at de planlegger å avslutte bruken av den hurtigvoksende kyllingen. Verken Nortura eller Den Stolte Hane har imidlertid gitt en konkret dato for dette ennå.

Dyrevernalliansen forventer at det denne gangen kommer en snarlig sluttdato og en opptrappingsplan for overgangen. Vi vil fortsette presset på Nortura og NorgesGruppen, med butikkene Kiwi, Meny, Joker og Spar.

Les mer om vårt arbeid for kyllingene her!

2023: Fiskeoppdrett satt på agendaen

Fiskeoppdrett drives svært intensivt, og velferdsproblemene for oppdrettsfisk er store. Foto av norsk laks i oppdrett: Rudolf Svensen

Dyrevernalliansen publiserte i 2023 en rapport som viser hvordan forholdene kan bedres slik at færre oppdrettsfisk dør. Utredningen, som Menon Economics og Nofima har gjort på oppdrag fra Dyrevernalliansen viser at det er samfunnsøkonomisk lønnsomt å regulere oppdrettsselskapenes vekst basert på dødelighet.

Det er i dag mulig for oppdrettere å utvide driften og drette opp enda flere fisk, selv om dødeligheten er skyhøy. Rapporten om dødelighet har skapt stor interesse og engasjement blant ulike aktører i oppdrettsnæringen. Den ble lansert på et fagseminar 14. februar 2023, og bidro både før og etter lanseringen til debatt og engasjement.

Dyrevernalliansen fortsetter kampen for at myndighetene skal stille strengere krav til oppdrettsnæringen. Les mer om vårt arbeid for oppdrettsfisken her.

2023: Offentlige innkjøpere og næringsliv stiller krav til dyrevelferd

I 2023 kom det et krav fra OECD om at dyrevelferd må inkluderes i aktsomhetsvurderingene for flernasjonale selskaper. Vi har tidligere bidratt til at Etisk Handel Norge har inntatt dyrevelferd som et av sine formål. Nå hjelper vi de andre medlemmene i Etisk Handel å forbedre sine leverandørkjeder når det gjelder dyrevelferd, blant annet ved å samarbeide med Etisk Handel om å holde kurs for bedrifter og offentlige etater.

Dyrevernalliansen begynte å samarbeide med næringslivet om bedre dyrevelferd i 2003. I dag har flere store offentlige innkjøpere og over 850 selskaper tatt hensyn til dyrevelferd etter dialog med oss. Les mer om vårt arbeid med næringslivet her!

2022: Store kommuner stiller krav til dyrevelferd

Gårdsbesøk på Løvaas gard i Bergen. Fv. Bonde Linda Løvaas, Kaja Efskind og finansbyråd fra Venstre Per Arne Larsen, som tok initiativ til gjennomføringen av dyrevelferdskrav til offentlige innkjøp i Bergen kommune. Foto: Marius Hauge

Norske kommuner kjøper inn mat for mange milliarder kroner hvert år. Derfor har Dyrevernalliansen i flere år arbeidet for at store kommuner skal stille krav til dyrevelferd når de kjøper inn mat. I 2022 stilte først Bergen og deretter Oslo krav til dyrevelferd i sine innkjøpsavtaler. Dette sender viktige signaler til produsentene.

2021: Oljefondet må ta hensyn til dyrevelferd

Oljefondet anslås å være verdens femte største investor i internasjonalt industrilandbruk. I 2021 fikk Dyrevernalliansen gjennomslag i Stortinget for at dyrevelferden i investeringene skal kontrolleres av Etikkrådet. Dette er første gang Stortinget vurderer dyrevelferd i forhold til Oljefondet. Vi arbeider videre for at Oljefondet skal slutte å investere i industrilandbruk.

2020: Dyrevelferd obligatorisk for næringslivet

Ku på beite
Foto: Ihne Pedersen

Dyrevernalliansen er medlem i Etisk Handel, som har 170 bedrifter, offentlige etater og organisasjoner som medlemmer. I 2019 vedtok Etisk handel å arbeide for bedre dyrevelferd, på lik linje med arbeiderrettigheter og miljøvern. Dette betyr at store deler av norsk næringsliv skal stille krav til dyrevelferden hos leverandører både i Norge og internasjonalt. Fra 2020 var hele 100.000 leverandører forpliktet til å ta hensyn til dyrevelferd.

Dyrevernalliansen arbeider videre med å hjelpe bedrifter og offentlige etater å forbedre sine krav til dyrevelferd.

2019: Forbud mot pelsdyroppdrett

Sommeren 2019 vedtok Stortinget at pelsdyroppdrett skal forbys fra 2025. Forbudet er et resultat av målrettet politisk arbeid gjennom mange år. Vi jobber fortsatt for gjennomføringen, som vi håper blir den største av våre seire gjennom tidene. En million dyr i året vil bli spart fra liv i nettingbur.

Politisk rådgiver Martine Lie og kommunikasjonsleder Live Kleveland tok med kake til Venstre-leder Trine Skei Grande for å takke på vegne av pelsdyrene. Foto: I. Pedersen

2018: Dyrevernmerket ble lansert

Dyrevernalliansen mener at alle dyr har krav på livskvalitet – et liv verdt å leve. Derfor etablerte vi Dyrevernmerket. Når du velger mat merket med Dyrevernmerket kan du føle deg trygg på at dyrene har hatt bedre plass, sunnere kropp og mer aktivitet.

I 2018 bestemte regjeringen at dyrepolitiet skal utvides til hele landet. Sammen med fadderne og giverne våre fortsetter vi arbeidet for at dyrepolitiet skal bli en nasjonal suksess!

Dette året kom også en seier for kyllingene. Etter to års samarbeid med Dyrevernalliansen lanserte Rema 1000 en ny kylling, Hubbard fra Solvinge. Den vokser saktere og har bedre helse enn vanlig industrikylling. Omtrent ti millioner kyllinger hvert år får et bedre liv.

2017: Stor seier for høner!

Stadig flere høner får bedre forhold, og burhold blir faset ut. Foto: Iselin Linstad Hauge

Kiwi, Spar og Joker faser ut salg av buregg i løpet av 2019. NorgesGruppen, som eier butikkene, viser til sin dialog med Dyrevernalliansen som en grunn til beslutningen. Meny og Rema 1000 sluttet å selge egg fra burhøner for flere år siden. Dette betyr at 91 prosent av det norske dagligvaremarkedet nå blir fritt for egg fra burhøner. Mange bønder må bygge om hønsehusene sine, slik at hønene får komme ut av bur. 

Les også: Dyrevernalliansens arbeid for høner

2016: Vegetar-revolusjon

Tilgangen til plantebasert mat øker brått. Dyrevernalliansen bidrar til vegetarisk og vegansk mat i Rema 1000s middagsplanlegger og er med på lansering av vegetarisk ferskvaredisk hos Meny. I løpet av få måneder øker tilbudet av forskjellige erstatninger for kjøtt i dagligvarebutikker, på bensinstasjoner og serveringssteder. 

Les også: Dyrevelferd i næringslivet

2015: Kutt i statsstøtten til pels

I 2015 fjerner landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (FrP) halvparten av statsstøtten til pelsdyroppdrett. Dette er en oppfyllelse av Fremskrittspartiet programpunkt, som Dyrevernalliansen var en pådriver for flere år tidligere. 

Live Kleveland holder foredrag på Politihøgskolen
Jurist Live Kleveland i Dyrevernalliansen holdt den første forelesningen om dyremishandling noensinne på Politihøgskolen, våren 2015.
Foto: Ihne Pedersen

Les også: Den politiske historien om pels

Samme år oppretter regjeringen en prøveordning med dyrepoliti. Prøveordningen kommer etter en rapport fra Dyrevernalliansen med utredning av hvordan dyrepoliti er organisert i Sverige, og forslag til hvordan en lignende ordning kan etableres i Norge.

Les også: Dyremishandling fra A til Å

Bidra til at flere dyr får oppleve omsorg.

Ingen skal måtte vente forgjeves på hjelp!

Du kan sørge for at dyr i nød får et effektivt dyrepoliti!

2014: Seier for dyrs rettsvern

Riksadvokaten gir beskjed til politidistriktene om å prioritere grov kriminalitet mot dyr, og påpeker at straffenivået for dyremishandling må opp. Foranledningen er en henvendelse fra Dyrevernalliansen, der vi gjennomgår dommene fra de siste ti årene. 

I løpet av sommeren og høsten åpner politiet etterforskning i flere dyrevernsaker.  

Samtidig begynner politiet, Økokrim og Mattilsynet å samarbeide for bedre oppklaring av dyrevernsaker. 

Les også: Vårt arbeid for dyrepoliti

2013: Dyrevern blir en politisk sak i valget

Mikkel og Live på Youngstorget stadfestet en av våre viktigste seire innenfor pelsdyroppdrett
På landsmøtet 2013 programfestet Arbeiderpartiet avvikling av pelsdyroppdrett. Foto: Katrine Trydal

Ved valget i 2013 får dyrevern for alvor en plass i politikken. Dyrevernalliansen har gitt innspill til alle partiprogrammene gjennom møter og tusenvis av brev.

På landsmøtet i 2013 programfester Arbeiderpartiet avvikling av pelsdyroppdrett. At Norges største parti nå er mot pels var en viktig seier. Flere partier programfester nå målsettinger om alvorlige dyrevernsaker som pelsdyroppdrett og dyrepoliti.

2012: Dyrevelferd tar plass i næringslivet

Dyrevernalliansens kampanjer omfatter nå klær, mat og kosmetikk. Siden vi begynte å arbeide med næringslivet i 2004 har vi frem til dette tidspunktet bidratt til at over 250 forskjellige selskaper vedtar retningslinjer om dyrevern.

Rema 1000 slutter å selge egg fra burhøner, etter flere års dialog med Dyrevernalliansen. Dette er den første av våre seire i kampen mot burhøner.

2010: 100 kleskjeder er pelsfrie

Over 100 motekjeder er nå pelsfrie, etter seks års prosjektarbeid fra Dyrevernalliansen.

2009: Ny dyrevelferdslov er en seier for alle dyr

Ny dyrevelferdslov vedtas, etter syv års arbeid fra Dyrevernalliansen. Vi sikret flertall i Stortinget for å lovfeste at dyr har en egenverdi, uavhengig av nytteverdien for mennesker. Vi har også tatt initiativet til flere andre bestemmelser i dyrevelferdsloven. Noen eksempler:

  • Forbud mot å utøve vold mot dyr. Både fysisk og psykisk vold er omfattet.
  • Forbud mot seksuelt misbruk av dyr. 
  • Forbud mot å etterlate dyr hjelpeløse, for eksempel å reise fra katten uten tilsyn.
  • 16-årsgrense for å ha selvstendig ansvar for dyr.
  • Rett for helsepersonell til å bryte taushetsplikten for å varsle om dyremishandling. 
  • Forbud mot å drepe dyr for underholdning.
  • Forenkling av reglene om aktivitetsforbud, slik at dyr kan reddes fra mishandleren raskere enn før.

Flere politiske partier inntar standpunkt om pels.  Dette er resultatet av flere års politisk påvirkningsarbeid fra Dyrevernalliansen.

  • Fremskrittspartiet programfester avvikling av statsstøtten til pelsdyroppdrett.
  • SV går inn for et forbud mot pelsdyrproduksjon i Norge.
  • Venstre går inn for å avvikle pelsdyroppdrett.

Dyrevernalliansen fikk gjennomslag for at personer som reiser fra dyrene sine, skal kunne straffes.

Rever som denne snøreven på livdyrutstilling vil ikke forekomme etter en av våre viktige seire for pelsdyr
Tidligere ble levende mink og rev hvert år transportert til såkalte «livdyrutstillinger». Med klype rundt snuten ble de livredde dyrene befølt og vurdert for pelskvalitet.
Foto: Dyrevernalliansen

2008: Stopp for livdyrutstillinger

Dyrevernalliansen har bidratt til forbud mot livdyrutstillinger for pelsdyr. Mattilsynet vedtok forbud mot utstillinger av pelsdyr fra 1. januar 2009. Dyrevernalliansen arbeidet for dette i syv år. Utstillinger med levende pelsdyr forbys etter dokumentasjon og langvarig politisk arbeid.

2007: En seier for forsøksdyrene

Norges antatt mest smertevoldende dyreforsøk, testing av gifter i skjell ved hjelp av levende mus, forbys. Forbudet kommer etter at Dyrevernalliansen klaget på dyreforsøkene og samarbeidet med forskere fra Veterinærhøgskolen for å vise at de kan erstattes av kjemiske metoder. 

Dyrevernalliansen har stoppet flere dyreforsøk. Disse dyreforsøkene er nå erstattet av andre metoder som er vitenskapelig like gode eller bedre.

Vi prioriterer dyreforsøk som er smertefulle, omfatter mange dyr og gjentas jevnlig. Noen eksempler er:

  • Testing av gifter fra skjell i magen på mus (kramper, blødning fra kroppsåpninger) – forbudt etter klage fra Dyrevernalliansen og samarbeid med forskere. Erstattet av datamodell.
  • Serumproduksjon i magen på kaniner (sterke smerter) – erstattes av produksjon i reagensglass, etter klage fra Dyrevernalliansen.
  • Brannskader (forbrenning av hud og slimhinne) – erstattes av kunstig hud, delfinansiert av Dyrevernalliansen.

2006: Dyrevern blir pensum i skolen

Marianne Kulø deler ut dyrevern-materiale til barnehagebarn
Fagleder i Dyrevernalliansen, sivilagronom Marianne Kulø viser frem materiell i en barnehage.
Foto: Dyrevernalliansen

Dyrevern inntas som pensum i barneskolen. Endringen kommer på initiativ fra Dyrevernalliansen, og med hjelp fra aktive ungdomspolitikere. Dette er kanskje en av våre viktigste seire for fremtidens dyr.

2005: Bedre kontroll av dyreforsøk

Grå kanin i bur som kan nyte godt av en av våre viktige seire innen for dyreforsøk
Foto: Anton Krag

Kontrollen med dyreforsøk blir betydelig skjerpet, etter flere års arbeid fra Dyrevernalliansen. Fra nå av må alle dyreforsøk som foregår i naturen forhåndsgodkjennes av Forsøksdyrutvalget. 

2004: Næringslivet mot pels

Vi begynner å kontakte næringslivet for å fase ut bruken av ekte pels i butikkhyllene. De første norske designerne, motebladene og butikkene vedtar en pelsfri policy. Slik gjør mange små seire tilsammen at Norge får et nesten pelsfritt motebilde.

2003: Dyrevern på Stortinget

Dyrevernmeldingen vedtas og myndighetene innrømmer at norsk dyrehold sliter med alvorlige problemer. Dyrevern blir for første gang gjenstand for politisk debatt i Stortinget. 

I 2003 begynte Dyrevernalliansen for alvor å samarbeide med næringslivet. Her har vi fått god hjelp fra våre mange givere og følgere, som presser på som forbrukere.

2002: Seier for grisene – kastrering uten bedøvelse forbys

Veterinær Helle Haukvik med frilandsgriser
Veterinær Helle Haukvik i Dyrevernalliansen med frilandsgriser.
Foto: Iselin L. Hauge

Dyrevernalliansen oppnår at Norge, som første land i verden, innfører forbud mot kastrering av grisunger uten lokalbedøvelse. Dette var en av våre første seire, og redder rundt 700.000 grisunger i året fra å bli skåret i uten bedøvelse.

2001: Dyrevernalliansen startes

Dyrevernalliansen startes av Anton Krag og Live Kleveland. Målet er å bygge opp en fagbasert enhet som kan forsvare dyr i politiske prosesser og overfor næringslivet. Vår første hovedsak er arbeidet med dyrevernmeldingen som er under utarbeidelse i regjeringen (st.meld. nr. 12 2002–2003). Her gjennomgås dyrevelferden for alle tamdyr i Norge. 

Det er fadderne og giverne i Dyrevernalliansen
som gjør det mulig å gi dyrene en bedre fremtid.

Blir du med og gir flere dyr et liv verdt å leve?

Nyhetsbrev: Dyrevern Aktiv

Forbrukertips, finurlige fakta og engasjement.